Introductie


Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het hout en houten ontwerpen. Toen ik jonger was heb ik houten fluiten gemaakt. Met de jaren kreeg ik steeds meer interesse in de instrumenten. Mijn eerste gitaar heb ik gekocht om te repareren. De gitaar was beschadigd, namelijk de brug van de gitaar was los gekomen. Ik heb de gitaar gerepareerd, met epoxy en ik heb een aantal boeken gebuikt om de gewicht op de brug maken. Nu een aantal jaren later besef ik wat er allemaal fout kon gaan en hoe belangrijk de brug positie is voor het tonaliteit van de gitaar.

 Gedurende mijn opleiding was ik ook begonnen met gitaar lessen en ik heb geleerd om een aantal interessante melodieën te spelen. Ook kwam ik een cursus gitaarbouw tegen. Aangezien ik toen niet in staat was om cursus te betalen heb ik dat uitgesteld totdat ik een baan had. In 2005 was ik afgestudeerd (TU/e, Msc. in Electrical Engineering) begon ik met werken en ik werd een trotse cursist gitaarbouw. Gitaarbouw cursus resulteerde in de plaatjes hieronder en uiteindelijk in klassieke gitaar C000.


De cursus was erg interessant, alleen het drang om het allemaal zelf te doen was te groot. Na mijn eeste gebouwde gitaar op de cursus, ben ik begonnen om zelf gitaren te bouwen. Toen ben ik ook achtergekomen hoeveel tijd en energie nodig is om alles voor te bereiden (werkplaats, mallen, gereedschap, etc.). Nu een aantal jaar later en een aantal gitaren later, kan ik zonder twijfel mezelf gitaarbouwer noemen.

Boeken

Verschillende boeken op de markt hebben mij geholpen om me beter te ontwikkelen en om constructie, hout keuze en het geluid beter te begrijpen. 

Het geluid

Uiteindelijk waar het echt om gaat bij de gitaarbouw is het geluid en hoe de constructie van de gitaar het geluid beïnvloedt. Mijn achtergrond in elektrotechniek en wiskunde vormt een pad om het geluid beter onder knie te krijgen. Er zijn verschillende boeken en documenten die het bovenblad van de gitaar als een resonantie circuit bestuderen. Door het bovenblad en het geluid met de microfoon op te nemen kan men de data analyseren bijvoorbeeld door tijd-signaal te transformeren naar de frequentie spectrum. Hiervoor is het belangrijk dat de meting voor de verschillende gitaren altijd op de zelfde manier gebeurt, namelijk dezelfde apparatuur, microfoon-bovenblad afstand..

 

Mijn visie op het geluid is niet alleen gebaseerd op de technische benadering, want waar het uiteindelijk om gaat is hoe een iemand de gitaar beleeft. En aangezien de gitaar een super complexe en niet-lineare systeem is, die in een technische benadering vaak vereenvoudigd wordt, is het erg eenzijdig om het geluid analyse alleen op tap-tuning te baseren.

Het Hout

Komt binnenkort !


HomeIntro  / Gitaren / Gitaarstandaard / Werkplaats / Foto's / Te KoopContact

 

©  Design by Tguitars.com